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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  17/11/2010
Data da última atualização:  23/03/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SAMPAIO, F. G.; BOIJINK, C. de L.; SANTOS, L. R. B. DOS; YOSHIOKA, E. T. O.; KALININ, A. L.; RANTIN, F. T.
Afiliação:  FERNANDA GARCIA SAMPAIO, UFSCAR; CHEILA DE LIMA BOIJINK, CPAA; LAILA ROMAGUEIRA BICHARA DOS SANTOS; ELIANE TIE OBA YOSHIOKA, CPAF-AP; ANA LUCIA KALININ; FRANCISCO TADEU RANTIN.
Título:  The combined effect of cooper and low pH on antioxidant defenses and biochemical parameters in neotropical fish pacu, Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887).
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Ecotoxicology, v. 19, n. 5, p. 963-976, 2010.
DOI:  10.1007/s10646-010-0478-z
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Copper sulfate is widely used in aquaculture. Exposure to this compound can be harmful to fish, resulting in oxidative metabolism alterations and gill tissue damage. Pacu, Piaractus mesopotamicus, (wt = 43.4 ± 3.35 g) were distributed in experimental tanks (n = 10; 180 l) and exposed for 48 h to control (without copper addition), 0.4Cu (0.4 mg l?1), 0CupH (without copper addition, pH = 5.0) and 0.4CupH (0.4 mg l?1, pH = 5.0). In liver and red muscle, the superoxide dismutase (SOD) was responsive to the increases in the aquatic copper. The plasmatic intermediary metabolites and hematological variables in the fish of group 0.4Cu were similar to those of the control group. Conversely, the exposure to 0.4CupH caused an increase in the plasmatic lactate, number of red blood cells (RBC) and hemoglobin (Hb). Plasmatic copper concentration [Cup] increased in group 0.4Cu and 0.4CupH, which is higher in group 0.4CupH, suggests an effect of water pH on the absorbed copper. Exposure to 0.4Cu and 0.4CupH resulted in a reduction in the Na+/K+-ATPase activity and an increase in metallothionein (MT) in the gills. Exposure to 0CupH caused a decrease in glucose and pyruvate concentrations and an increase in RBC, Hb, and the branchial Na+/K+-ATPase activity. These responses suggest that the fish triggered mechanisms to revert the blood acidosis, save energy and increase the oxygen uptake. MT was an effective biomarker, responding to copper in different pHs and dissolved oxygen. Combined-factor... Mostrar Tudo
Thesagro:  Pacu; Peixe; Poluição; Qualidade da Água.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/31578/1/Ecotoxicology2010.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAA23034 - 1UPCAP - PPS8759S8759
CPAF-AP15217 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, C. A. F.; SANTOS, G. M.; FERRAZ, M. G. de S.; SANTOS, I. C. N. dos. Herdabilidades e estimativas do número mínimo de genes para os caracteres comprimento da haste principal e dias para floração em três cruzamentos de feijão-caupi. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 23, n. 2, ago. 2005. 1 CD-ROM. Suplemento. Edição dos resumos expandidos do 45 Congresso Brasileiro de Olericultura; 15 Congresso Brasileiro de Floricultura e Planta Ornamentais; 2 Congresso Brasileiro de Cultura de Tecidos de Plantas, Fortaleza, ago. 2005.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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